İçeriğe geç
Ana Sayfa » Özgüven Eksikliğini Aşmanın Yolları

Özgüven Eksikliğini Aşmanın Yolları

    Çoğunlukla çevremizin dediklerini hepimiz önemseriz. Özgüven eksikliğini aşmanın yolları size anlatıldığı gibi değildi. Çoğu kişisel gelişim kitabında şunu duyabilirsiniz: “Özgüveniniz içinizdedir, içinizdeki enerjiyi keşfedin” Maalesef sadece “kısmen” doğrudur. Bunun podcastini şurada yapmıştık.

    Özgüvenin neyle ilgili olduğunu anlamak için öncelikle evrimimize bakmalıyız. İnsan evrim boyunca küçük gruplarda yaşamıştır. Önce avcı-toplayıcı döneminde küçük gruplarda sonrasında tarım toplumunda orta gruplarda ve son olarak sanayi devriminde büyük gruplarda(toplumda) bulunmuştur.

    Sosyolojide genel bir kavram vardır, toplum büyüdükçe iş bölümü ve “bireyselleşme” artar ve toplumsal kurallardan uzaklaşılmaya başlanır. Günümüzde yapılan en büyük hata “bireysel” duruşla özgüveni yorumlamaktır. Bireyselleşme, özellikle post-modernist ve neo-liberalist akımlar üstüne düşünülmesi gereken eleştiriye çok açık bir konudur. Örneğin düşüncelerine pek katılmadığım Foucault genel etik kurallarına inanmaz, bireysel ahlak kuralları olmalıdır der ve aşırı deneyimlemenin(mesela yüksek doz lsd kullanımı) aydınlanma yaşatmasından bahsederdi. Neyse konumuza dönelim…

    İnsan Evrimi Sosyal İlişkiler İle Sağlanır

    İnsan evrimi özellikle küçük topluluklar ile güçlü kurallara bağlı yetişmiştir (F. Tonnies buna cemaat derdi) ve bu cemaatın kurallarına uymamak demek o kişinin dışlanması ya da ölümü anlamına gelirdi. Bu yüzden başkalarının düşüncelerini önemseyerek evrimleştik. Hatta dilin bile gelişme süreci birbirimizle olan yoğun iletişim sayesinde oldu. Özellikle topluluklar büyüdükçe daha iyi bir iletişim, sosyal bütünlük için dil ve ses konusunda evrimleştiler. Yine zekamız topluluk içinde başta karşı cinsi baştan çıkartmak için gelişti ve buna devam ediyor.

    Toplum bizim çok önemlidir. Çoğu sosyal bilimci, çevrenin olmaması durumunda zihnin bile bir anlam kazanmayacağını belirtir, yani zihin kendiliğinden değil, etkileşimle anlam kazanır. Lacan gibi modern psikanalistlerin bu konuda özellikle benlik çalışmada kişinin kendisini anlamada diğerlerine ihtiyaç olduğunu belirttiği gibi sosyoloji de Dr. Mead de benzer şekilde benliğin sosyal bir inşa olduğunu çevremizin olmaması halinde bir hayvandan farklı olmayacağımızı söylerdi. İlginçtir yine neo-freud’çu Dr. Sullivan’da şizoefreni üstüne çalışmış ve benzer şekilde benliğin ilişkisel olarak inşa edildiğini söylemişti. Yine Erik Erikson evreli psiko-sosyal kuramı geliştirmiş ve kişiliğin oluşma aşamalarının sosyal çevre faktörlerine bağlı olmasını araştırmıştır.

    Bütün bu düşünceleri topladığımızda, çevremizin ne kadar önemli olduğunu ve neden benliğimizin ve özgüvenimizin bu şekilde oluştuğunu anlayabiliriz. Soru şu: “başkalarını sallamamak mümkün müdür?”

    Psikopatlık ve Anti-Sosyal Davranş

    Cevap veriyorum, eğer anti-sosyal bir bireyseniz mümkündür ve anti-sosyallik DSM-V kriterlerine göre bir kişilik bozukluğudur. Kişinin çevresini ve empati kurmayı anlayamamasıdır. İlginçtir fakat evrim esnasında bu uç düşünceye sahip kimseler elenmemiştir. Dr. Miller Sevişen Beyin kitabında bu kişilerin iyi manipülatörler olarak uyum sağlamaları olarak açıklar. Hatta dark-triad ile ilgili yazımda bazı düşük seviye psikopatların sevemeselerde bu durumu anlamaya çalıştıklarını anlatmıştım. Tersi olsaydı çoğunlukla dışlanırlardı. Bu konuda özellikle Albert Camus-Yabancı kitabını öneririm, annesi öldükten sonra hissettikleri ve çevrenin buna tepkisi oldukça ilginçtir ve romanın kahramanı bunu anlamlandıramaz, benzerini Zeki Demirkubuz-Yazgı filmiyle anlatmaya çalışmıştır. Bence her 2si de birer baş yapıttır.

    Özetle psikopat olamayacağına göre “özgüveninizi” sağlamak için başka insanlara muhtaçsınız. O zaman şöyle düşünebilirsiniz: ”Ne yapacağım?!!”

    İş ve Sosyal Çevrenizi Kontrol Edin

    Geçmişte belki çevrenizi değiştiremiyordunuz fakat günümüzde çevrenizi değiştirebilirsiniz. Örneğin arkadaşlarınız negatifse ve aynı şeyleri konuşamıyor veya anlatmıyorsanız değiştirin. İş çevrenizden memnun değilseniz onu kısıtlandırın, iletişim kuramadığınız insanlarla minumum düzeyde iletişim kurarak uyum sağlayın. Makyavel yıllar önce söylemiş:

    1. Her şeyi kontrol edenlere gerçek yüzünü göstermeyeceksin, yakın arkadaş gibi görmeyeceksin. Ne kadar az bilirlerse aranızda o kadar az ilişki ağı kurulur. (Üstte ne demiştik gruba ne kadar dahil olursan o kadar o grubun kimliğini alırsın ve o kimlik, sen olur.)
    2. Askerlik gibi her işe koşmayacaksın, geri planda duracaksın, hep hafiften pozitif bir birey olacaksın.
    3. İş hayatını ciddiye alıp sosyal hayatınca karıştırmayacaksın, o sadece geçim kaynağın olacak, yoksa seni ele geçirerek tüketir.

    Çevremiz önemlidir. Eğer negatif insanlar bulundurursanız negatif olursunuz ve bir diğer özgüven kazanma metodu her şeye iyimsel bakmaktır. Biraz pollyannacı görülebilir fakat şurada yapılan çalışmada her şeye pozitif bakan kişilerin negatif düşüncelerden daha az etkilendiği(yani mevcut grubundan), depresyona girmediği ve para, iş, cinsellik gibi konulara daha kolay ulaştığı yani başarıyı yakaladığı görülmüştür. Ben bilimin yalancısıyım.

    İlk çağ filozoları bile bu konuda düşünmüştür. Aristobaşka insanların takdiri mutluluk için önemlidir.” Demiştir. Yalnız burada sosyal psikolojiye de hafiften girmek gerekiyor. Sizde kimin tetikleme oluşturduğu önemli. Yani sevmediğiniz biri sizin tutumlarınızın sertleşmesine ve inatla tersi yönde hareket etmenize neden olurken, sevdiklerimizle daha kolay aynı tutumda kalıyoruz.

    O yüzden tekrar edelim, “çevrenizdekileri dikkatli seçin, eğer negatiflerse onları hayatınızdan atın.”  Geçmişten en büyük farkımız işte bunu kontrol edebilmemizdir. Bunu yapmazsanız negatif bir çevrede her durumda özgüveninizi bozacak şeyler duymuş olursunuz.

    Grubun Önemi ve Çeşitli Çalışmalar

    Düşüncelerini çok sevdiğim sosyolog Simmel grupları tarif ederken 2 ve üstü grupların anlamlı olduğundan bahseder. Yani 2 kişi varken kişiliğinizi korursunuz, 3 kişide gruplaşmalar olabilir, daha büyük gruplarda ise kimlik yok olur, genellik uyumla grubun kimliği edinilir ya da o grupta tamamen mutsuz olursunuz. Örneğin günümüzde popüler intiharlarla tanınan insel gruplarını ele alalım. Tek bir insel arkadaşınız varsa onu değiştirmeye çalışabilirsiniz fakat 5 kişilik bir insel grubuna girerseniz siz de insel olursunuz.

    Grubun normatif değerini anlatma Dr. Asch güzel bir deney yapmıştır. Deneyde 1 çubuk vardır ve birbirinden uzunlukları gayet farklı olan çubuklarla karşılaştırılır ve eş olanın işaretlenmesi istenir. Deney o kadar basittir ki tekil kullancılar %100 doğru cevap verirler. Yalnız 2. Deneyde gruba bilerek yanlış işaretleyen yeni kişiler alınır ve kararın birlikte verilmesi istenir. Ne gariptir ki grup büyüdükçe yanlış cevap sayısı artar. Doğru cevap denekler grupla birlikte kararlarını değiştirir. Bu neden grubu değiştirmemizin gerekli olduğunu anlatmaktadır. Çünkü sahte denekler grubu ikna ederler.

    Bu deneylere zıt bir de Azınlık Grubu testi yapılmıştır ki “12 Kızgın Adam” filmini özellikle izlemenizi tavsiye ederim. Eğer bir konuyu kararlılıkta, sinirlenmeden savunursanız, büyük bir grubun fikrini zamanla değiştirebilirsiniz ki Hitlerin de zamanında yaptığı budur. Propaganda bu yüzden 2. Dünya savaşında çok önemli bir yer kaplamıştır.

    Soru şu “azınlıktaysak nasıl gruba uymadan güçleneceğiz” Çünkü her şeye rağmen özgüvenimiz kırılabilir.

    Her şeye rağmen kötü hissetmek?

    Bazen de  her şeye rağmen kötü hissederiz, azınlık grubunda olamayız. Eğer bu durumdaysanız, kendi görüşlerinizi edinecek kadar donanım sahibi değilsiniz demektir. Yani bir konuyu derinlemesine araştırmamış, her şeye rağmen kendinizi vermemişsinizdir. Eğer yapacak gerçekten değerli ve önemli bir işiniz yoksa her zaman kötü hissetmeye meyilli olursunuz.

    Burada Mark Manson’ın bir podcastinden örnek verebiliriz. Şöyle diyor yanan bir binada bebek olsa, onu kurtarır ve insanların ne düşündüğünüz umursamazdınız. Çünkü o iş önemlidir, insanların “dur girme” cümlelerine takılmazdınız. Burada kendinize hangi rolü biçtiğiniz bu yüzden önemlidir. Üstte de anlattım “her zaman pozitif ve güçlü bir rol” seçerek ilerlemelisiniz.

    Olayı biraz tersten de inceleyebiliriz. Zimbardo ve Stanford Hapishane deneyi diye bilinen bir “rol” deneyi mevcuttur. Alakasız insanları gazete ilanı ile toplarlar ve bir hapishaneye koyarlar, burada bir bölüm kişiye mahkum, diğerlerine gardiyan rolü verilir. Kişiler zaman ilerledikçe bu rollere kaptırırlar kendilerini, mahkumlar isyan çıkartır, gardiyanlarsa sert kuralları uygular, ceza verir. Hatta Experiment ismiyle filmi de çekildi.

    Buradan gördüğümüz nedir? Eğer bir rol belirler ve ona inanırsanız öyle davranırsınız. Yarın uyandınız herkes size “superman” diyor mesela. Bakkala gidiyorsun, ooo süper-abim gelmiş, sana dükkan bedava abi, kızımı kurtardın diyor. Sen hatırlamıyorsun ama yapmışsın. Eve geliyorsun 6-packlerin olmuş. Bu durumda yavaşça süper-abi gibi davranmaya başlardın ve misyonun o role uygun olarak insanları kurtarmak, iyi bir insan olmak olurdu.

    Böyle bir şey olmayacağına göre kendi rolümüzü inşa etmeliyiz. Bunun da tek yolu var, bir konuda bir işe kendimizi tamamen vermek, kim ne derse desin o işte gelişmek. Bunu söylediğimde gücün içten geldiğini düşünmüş olabilirsniz fakat üstteki örneği hatırlayın size “bakkal süper-abi” dedi, yani bir işi iyi yaptığınızca çevrenizin size olan saygısı da artacağı için özgüveniniz yükselecektir.

    Belki sizi sevmeyenler de olacak ama size saygı duyan o kadar kişi olacak ki kendi grubunuzu kurmuş olacaksınız, kendi çevrenizi inşa etmiş olacaksınız.

    (Makaleyi oylamayı ihmal etmeyin, siteye destek için sponsorumuz olun.)

    4.6 79 votes
    Makaleyi puanlamayı unutmayın.

    İlişkiler Üstüne Maskülen Tespitler sitesinden daha fazla şey keşfedin

    Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

    Subscribe
    Bildir
    guest

    76 Yorumlar
    Inline Feedbacks
    View all comments
    denizvulpy
    Ziyaretçi
    denizvulpy
    2021-07-08 5:53 PM

    16 yaşında bir lise öğrencisiyim, 1 yıldır RP ile ilgiliyim, yaşıtlarıma baktığım zaman özgüvenim daha yüksek fakat son zamanlarda en yakınım dediğim insanlarla bile aram bozuldu, yeni bir çevre oluşturmaya çalışıyorum fakat okullar da kapalı, neler yapabilirim nasıl insanlarla tanışabilirim?

    denizvulpy
    Ziyaretçi
    denizvulpy
    2021-07-08 6:04 PM
    Reply to  Karanlikruya

    evde spor yapmak yerine yakında salona gideceğim orada yaşıtım insanlarla tanışmak şimdilik en iyisi sanırım, çok kafelerde pinekleyen biri değilim ve aktif olarak daygame yapmıyorum yaşım dolayısıyla, bu yaşımda yapabileceğimin maksimumunu yapmaya çalışıyorum, umarım spor salonu yardımcı olur.

    Yaş gerçekten büyük bir dezavantaj.

    denizvulpy
    Ziyaretçi
    denizvulpy
    2021-07-08 7:03 PM
    Reply to  Karanlikruya

    Anladım abi, teşekkür ederim. Rahip modunda kendi gelişimim için çabalamam en iyisi diyorsun anladığım kadarıyla 💯

    Volkan
    Ziyaretçi
    Volkan
    2021-07-09 7:52 PM

    Siteyi ilk defa gördüm. Merak edip girdim, bir kaç yazınızı okudum fakat yazılarınız sadece cinsellik üzerine kurulmuş. Arkadaşlar hayatta her şey seks değil. Bir erkeğin güzel bir ilişkisi olmalı hatta bu ilişkinin içinde seks de olmalı. Ama seksi hayatının merkezine koymamalı ki hayatının merkezine koyulacak daha nice önemli değerler varken.… Read more »

    Volkan
    Ziyaretçi
    Volkan
    2021-07-10 3:29 PM
    Reply to  Karanlikruya

    Belki de hepsini okumadan ön yargıyla yaklaştım. İnan ki kırmızı hap vb muhabbetlerini bilmiyorum. Sosyal medyayı ve gündemi çok yoğun kullanan biri değilim. Hayatına odaklanmış bir eczacıyım.

    Volkan
    Ziyaretçi
    Volkan
    2021-07-10 7:51 PM
    Reply to  Karanlikruya

    Okuyacağım, Teşekkür ederim. İstemeden kırdıysam affola.

    Volkan
    Ziyaretçi
    Volkan
    2021-07-10 7:58 PM
    Reply to  Karanlikruya

    Yazını şimdi okudum harika yazmışsın. Hayatımdaki kadının mesleği doktor ve çok bilinçli biri. Cinsel özgürlük safsatası altında kadınların bunu ödül mekanizmasına çevirmesiyle kendi ayakları üstünde durmak isteyen kadın sayısı azaldı. Buradaki arkadaşlarım hayatlarınıza kendi ayakları üstünde durmak isteyenler, yaşadığı hayatın bilincinde kadınlar alın. Hiç bir zaman pişman olmazsınız.

    Zes
    Ziyaretçi
    Zes
    2021-07-13 3:52 PM

    Hocam bende konuyla paralel bir şey danışacaktım. Şimdi evet özgüven ve topluluk çok önemli. Kendimden bir örnek vermem gerekirse çevrem oldukça geniş ve yüksek derecede dışa dönüğüm. Çevremdeki insanlar sağolsunlar değer verirler, bu oldukça güzel bir şey öyle değil mi? Evet öyle. Lakin şöyle bir durum mevcut: Çevremdeki herkes ben… Read more »

    Zes
    Ziyaretçi
    Zes
    2021-07-13 3:54 PM

    DEVAMI Bana çok basit gelen örneğin; gidip bir kıza set açmak. Adamlar için korkunç boyutta bir şey. Benim yürümem bile onları tedirgin edebiliyorlar. Bu sadece basit bir örnek. O yüzden tek takılmak her şeyi kendim yapmak çok daha iyi geliyor. Haşa ayak bağı demek istemem ama tanımlayacak bir şey bulamadım.… Read more »

    Zes
    Ziyaretçi
    Zes
    2021-07-13 3:56 PM

    Üstelik ciddi anlamda onay ihtiyacım SIFIR. Hiçbir gruba dahil olmasam dahi özgüvenimin zarar göreceğini düşünmüyorum. Zaten bu yüzden en ufacık şeyde kesip atabiliyorum. Artislik olsun diye söylemiyorum. Daha açık yazıyorum ki daha iyi anlaşılsın malum yazıyoruz. Yapacağın yorumlar için teşekkürler.

    Zes
    Ziyaretçi
    Zes
    2021-07-14 8:26 PM
    Reply to  Karanlikruya

    Ne demek istediğini anladım. Tam aksine bende o durum yok. Sebebi ise biri benden bir şeyi iyi yapıyorsa ve ben o yüzden bozuluyorsam bu benim zayıflığım olur. Bunu bilen biriyim ve o yüzden böyle düşüncelere bürünmüyorum. Tam aksine en büyük eleştirdiğim konular bu. Ben arkadaşlarımın kolunu ölçerken 2 cm bile… Read more »

    76
    0
    Would love your thoughts, please commentx

    İlişkiler Üstüne Maskülen Tespitler sitesinden daha fazla şey keşfedin

    Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

    Okumaya devam et