İçeriğe geç
Ana Sayfa » Depresyondan Şak Diye Kurtulmak Mümkün Mü?

Depresyondan Şak Diye Kurtulmak Mümkün Mü?

    Depresyondan Şak Diye Kurtulmak Mümkün Mü?

    İlgili podcasti şurada yapmıştık. Çoğu insan dönem dönem depresyona girer ve bununla mücadele eder. Tipik bir hata olarak mutsuzluğu da mutluluğun tersi olarak düşünerek mutlu olursa depresyonunun geçeceğini düşünür. Oysaki mutluluk, mutsuzluğun tersi değildir.

    Bunu şöyle ispatlayabiliriz:

    Örneğin en mutlu olduğunuz anı düşünün, hediye almak, terfi almak, aşık olduğunuz kadının size teklif etmesi? Hepsi aniden sizi mutlu eder ve yavaş yavaş söner, maksimum 1-2 gün bu his devam edecektir. Bir de sizi negatif hissettiren duyguları düşünün, hemen geçer mi? Ayrılık, terk edilme, bir sevdiğiniz ölümü? Bu hisler 1 günde geçmez, hatta ilk gün şok etkisiyle ne olduğunu anlamaz. 2. Ve 3. Gün daha çok acı çekersiniz. Örneğin depresyon tanıları 2 haftada verilir. İntihar süreci uzun depresyon sonunda ortaya çıkar. Negatif hisler, pozitiflere oranla çok daha bulaşıdır.

    “Mutluluk sahip olmayla ve alışmayla; mutsuzlukta sahip olduğunu kaybetmeyle ilişkilidir.”

    Kaybettiğiniz bir şeyi tekrardan bulduğunuzu veya  ayrılan sevgilinizin geri döndüğünde büyük sevinç yaşarsınız ama yine sahip olma yanılgısıyla kısa sürede bu hissi normalleştirirsiniz. O şeyi yine kaybettiğinizde yine yoğun negatif duygular içine girersiniz. Fark ettiyseniz mutlu olmak belki 1 birimken, negatif hissetmek -10 birimdir. Bu yüzden sırayla Epikür ve Stoa felsefesi gelişmiştir. Epikürcüler elinizde olanla mutlu olmayı çalışın derken, Stoacılar kontrol edemedikleriniz için üzülmeyin demiştir.

    Demek ki negatif hislerden kurtulmanın basit, hızlı hap versiyonları yoktur. Bunu oboziteye benzetebiliriz. Obez insanlar yıllarca yanlış beslenmiştir, kas ve sinir sistemleri buna uygun gelişmiştir, kardiyovasküler sistemleri rezalet hale gelmiştir fakat mucizevi bir hapla zayıflamaya çalışırlar. Bunun örneğini 2000lerin başında gördük, çoğu kişi bu haplarla bağımlı oldu, rahatsızlandı ve hepsi aniden toplatıldı. Hatta Requiem For A Dream filminde bu çok iyi işlenir. Neyse.

    Belki depresyon sırasında pozitif bir şeyler sizi iyi hissettirebilir ama sorun hala ordadır, zihin setiniz hala aynıdır ve kısa süre sonra mutsuzluk geri gelecektir.

    Ne Yapmalıyız?

    Obeziteyi nasıl yenersiniz? Rejim tamamen değişmeli, spor yapılmalıdır. 15 senelik birikim 1 ayda değişmez, aylarca mücadele edilir ve bir noktada üstesinden gelinir. İşte zihin de böyledir, yıllarca kendinizi yanlış beslerseniz, bunu değiştirmek için zihin rejimi yapmanız, zararlı şeylerden uzak durmanız, doğru kaynakları okumanız hatta terapi almanız gerekebilir. Terapilerin bile hemen işe yaramaması zihnin yavaş değişmesinden ötürü ortaya çıkar. Tekrarlı olarak terapi sürdürülmeli, tek başınaysanız size zarar veren kaynaklardan uzak durmalı sağlıklı bir hayat sürmelisiniz.

    En basitinden stalk’dan uzak durulmalıdır. Çünkü eskiyi kurcalamak ve kontrol edemeyeceğin bir şeyi (örneğin eski sevgiliyi) geri kazanmaya çalışmak sadece eski anıları güçlendirmeyi ve unutma sürecinizi uzatmaya yarar.

    Önceden anlatmıştım, pollyannacılık bile insanı geliştirir. Bu kişilerin negatif etmenlerden daha zor etkilendiği, para, kadın ve statüye daha kolay ulaştığı görülmüştür. Sizin düşmanınız sizsiniz. Sizin kararlarınız, sizin inandıklarınızdır. Önce bunu değiştirmelisiniz. (Bkz. Ayrılık Acısıyla Başa Çıkmak)

    Çoğu kişi bir şey yapmak için önce duygunun gelmesini bekler fakat bilişsel davranışçı terapiden bunun yanlış olduğunu biliyoruz. Bir şey hissetmek için önce yapmanız da gerekebilir. Buna fake it until to make it diyoruz. Yani yapana kadar öyleymiş gibi davran. Örneğin spor yapınca “runner’s high” hissetmeniz en önemli çıktıdır. Öncesinde değil, spor yaptıktan sonra iyi hissedersiniz.

    4.8 21 votes
    Makaleyi puanlamayı unutmayın.

    İlişkiler Üstüne Maskülen Tespitler sitesinden daha fazla şey keşfedin

    Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

    Subscribe
    Bildir
    guest

    43 Yorumlar
    Inline Feedbacks
    View all comments
    loli
    Ziyaretçi
    loli
    2023-06-24 3:15 PM

    Dostum selamlar…Sitede okuduğum yazılar bana çok şey kattı ve ilişkimi güzel bir şekilde devam ettirmemi sağladi.. Geçen yıl haksız yere 6 aylık bir cezaevi geçmişim oldu..Sonrasında anksiyete sahibi oldum..Ailece genetik bir durum anksiyete..Doktor ilaç kullanmam gerektigini söyledi..Ama post-ssri persistan seksüel disfonksiyon yapmasından korkuyorum..Yakın zamanda evleneceğim..Bu psikolojiyle çalişmam,sorunlarla mücadele etmem çok… Read more »

    Can
    Ziyaretçi
    Can
    2023-06-25 10:21 AM

    Hocam merhaba şemalar testosterone seviyesiyle bağlantılı mı yani 2 si arasında bir etki var mı? Testosterone yükseltmek bizi daha maskülen özgüvenli yapabilir mi ? Şemalarımıı değistirebilir mi ? Çünkü anksiyete depresyonla mücadele eden insanlar spor diyet vsyle bir kaç ayda depresyondan kurtuluyolar ve utangaç olan erkek testoyla dopamin dht vs… Read more »

    Can
    Ziyaretçi
    Can
    2023-06-26 4:03 PM
    Reply to  Karanlikruya

    Peki hocam depresyone ve anksiyete yardımci olur mu ?

    reddle
    Ziyaretçi
    reddle
    2023-08-26 11:51 AM

    sevgilimle anlaşamıyoruz diye ayrıldık ayrılmadan önce de konuştuk bir daha böyle şeyler olmaz sen de yapma ben de yapmayın tarzında bu sefer farklı konular çıkacak anlaşamıycaz yok böyle anlaşamıycağız diye ayrıldı sonra açık saçık fotoğraflar paylaştı Instagram‘da paylaşımlar yaptı takipçisini arttırdı ama merak Edip baktım sürekli benimle ilgili sözler paylaşıyordu… Read more »

    Sepulcros
    Ziyaretçi
    Sepulcros
    2024-03-04 8:56 PM

    Merhabalar. 22 yaşındayım üniversite okuyorum. Gün içerisinde ne yaparsam yapayım acayip sıkılıyorum ve bu durum beni iyice rahatsız etmeye başladı. 1 kişi hariç yakın arkadaşım yok ve sosyal ortamım yok ama arada konuştuğum samimi olmadığım arkadaşlarım var. Üniversite derslerine giriyorum, sıkıntıdan patlıyorum. Arkadaşlarla buluşurken de aynı problemden muzdaribim. Psikiyatriye gitmeyi… Read more »

    Berkay
    Ziyaretçi
    Berkay
    2024-04-20 3:15 PM
    Reply to  Sepulcros

    Genellikle bu yaşlarda bu tarz olaylar, dopamin yoksunluğuyla ilişkili oluyor. Bağımlı olduğun bir durum var mı ? Beynin dopamin istiyor gibi geldi bana.

    43
    0
    Would love your thoughts, please commentx

    İlişkiler Üstüne Maskülen Tespitler sitesinden daha fazla şey keşfedin

    Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

    Okumaya devam et